Az öntözésről

Mint annyi mindent, az öntözést is túlzásba lehet vinni, ami ugyanolyan káros a növények számára, mint a vízhiány. Az alapvető elv ezért: a megfelelő időben a megfelelő mennyiséget! Hogy ez pontosan mit is jelent a gyakorlatban, erről szól írásunk.

Az öntözésnek a kertészeti gyakorlatban sokféle célja van, a díszkertek szempontjából ezek közül leggyakrabban a vízpótló öntözést alkalmazzuk.

Az öntözés ideje

Még ha csak ekkor érünk is rá, a legmelegebb déli, napsütéses órákban nem javasolt öntözni! Sokkal alkalmasabb időszak a kora reggeli, vagy az esti órák, ekkor a növények kevésbé forróak, nem éri sokkhatás őket a hideg víz miatt, és a párolgási veszteség is jóval kisebb. A pázsit számára még ennél is jobb az éjszakai öntözés – de ezt hagyjuk az automata vezérlésű öntözőrendszerekre, amelyek kitűnően megoldják ezt a feladatot helyettünk.

Az öntözővíz mennyisége

Nagyon fontos, hogy annyi vizet juttassunk ki, amennyi a növények teljes gyökérzónáját átnedvesíti. A gyakori, naponta kis vízmennyiséggel való öntözés helytelen szokás! Ennél sokkal jobb, ha inkább ritkábban, de nagyobb vízadagokkal öntözünk. A gyakori, kevés vízzel való locsolás jóformán csak látszatintézkedés, ekkor ugyanis csak a felszín közeli talajrészek nedvesednek át, míg a gyökérzóna alsóbb részei szárazak maradnak. Így a növények az „öntözés” ellenére szenvedhetnek a szárazságtól. Ahogy a növények növekednek, a gyökerek által átszőtt zóna egyre mélyül, amit az öntözővíz mennyiségének növelésével kell követni.

Különleges igények

A fenti alapelvek nem érvényesek fűmagvetéskor, amikor a kelésig folyamatosan, minden nap (akár többször) öntözni kell a vetést, hogy a földfelszín ne száradjon ki. Ellenkező esetben a már kelő fű elpusztulhat.
Szintén különös törődést igényelnek a helybe vetett, vagy frissen ültetett egynyári virág- és zöldségpalánták, évelő növények: amíg kellőképpen megerősödnek, begyökeresednek az új helyükön, fokozottabb öntözést igényelnek.
Az ültetést követő első két évben még a fás szárú növények öntözésére is fokozottabb hangsúlyt kell fektetni, a forró napokon öntözésre szorulnak.

A vízmennyiség meghatározásánál vegyük figyelembe a növények fejlődési szakaszait is: a növekedési időszakban és a virágzás idején igénylik a legtöbb vizet, míg ősszel fokozatosan csökkenteni kell az öntözést, télen pedig (néhány örökzöld és lomblevelű örökzöld növényt leszámítva) szükségtelen öntözni.

Ügyeljünk az egyes növényfajok vízigénybeli különbségeire is: már a kertépítéskor célszerű a vízigényes növényeket és a szárazságtűrőket külön telepíteni, hogy öntözéskor az eltérő igényeiket biztosítani lehessen. Az egyes növényfajok vízigényét terjedelmi korlátok miatt itt nincs mód részletezni, de a szakkönyvekből minden kérdésre választ kaphatunk.

Esővízgyűjtés

A vezetékes víz általában minden növény számára megfelelő, nagyobb kertek rendszeres öntözése azonban jelentős költséggel jár. Ha a locsolóvíz a vezetékes vízhálózatból származik, külön mellékvízmérőóra felszerelése javasolt a költségek csökkentése érdekében.

A növények számára még kedvezőbb a lágy csapadékvíz, ez ráadásul ingyen áll a rendelkezésünkre. Érdemes gyűjteni (a szobanövények számára is)! Egy parányi öntözött terület esetén egy hordó, vagy más alkalmas edény is elég lehet, nagyobb kertnél azonban mindenképpen érdemes megfontolni egy esővízhasznosító berendezés beszerzését, amely – megfelelő feltételek esetén – akár az öntözőrendszer vízellátását is biztosíthatja.

Ahol megoldható, további lehetőség víznyerésre az egyéb, természetes vízforrások vize is (patak- és folyóvíz, kútvíz), ezekről szintén lehetséges automata öntözőrendszert működtetni.

Öntözési lehetőségek

A növények vízellátását egyszerűbb esetekben és kis terület esetén kézi módszerekkel végzik, locsolókannával, slaggal – de ez nem jelent megoldást mindenhol: a gyönyörű díszkertek, pázsit, örökzöld sövények, cserjeágyak, de akár zöldséges kertek, balkonládák értékes növényeinek kiszáradását nem érdemes kockáztatni, néhol pedig – pl. néhány száz négyzetméternyi pázsittól kezdve – nem is feltétlen lehet kézi öntözéssel megoldani.
Lényegesen korszerűbb, víz- és energiatakarékos, ráadásul kényelmes megoldásként jöhet szóba az automata öntözőrendszer kiépítése, amely az egyre növekvő energia- és vízárak mellett néhány év alatt megtérülő beruházás.

Az automata öntözőrendszerek előnyeiről részletesebben olvashat itt.

Öntözéstechnikai kérdései kapcsán készséggel állunk rendelkezésére. Kérdezzen szakembereinktől! Üzenet küldése…

Hozzászólás írása